Go back

De 5 meest gestelde vragen over bouwdrogers

Bouwen betekent aandacht hebben voor honderden verschillende dingen. Met eentje daarvan houden de meeste mensen alvast weinig rekening. Ze beschouwen het als onbelangrijk of hebben er zelfs simpelweg niet aan gedacht. Toch is het iets dat veel invloed kan hebben op je woning. Tijdens het bouwproces, maar ook lang daarna. Over wat hebben we het? Bouwvocht!

Bij vrijwel elke nieuwbouwwoning ontstaat bouwvocht. Dat komt omdat aan zo’n bouwproces best wat water te pas komt. Denk maar aan chape- en pleisterwerken, maar ook hevige regenval of sneeuw.

Dat kan leiden tot schimmelvorming en het kan de afwerking van je woning in het gedrang brengen (de gevreesde opbollende parket of afbladderende verf). Om dat tegen te gaan – en om je bouw snel en vlot te laten verlopen – schakel je het best een bouwdroger in.

bouwdroger-vochtbestrijding

Wat is een bouwdroger?

Een bouwdroger is een machine die het vocht onttrekt uit een ruimte. Vooraleer je bouwproject wind- en waterdicht is, heeft het al heel wat water gezien door bijvoorbeeld regen, maar ook door vocht van bouwmaterialen.

Wanneer je woning dan wind- en waterdicht wordt gemaakt, zit er dus nog steeds vocht in de muren en vloeren. Om daarna aan de afwerking te beginnen, moeten die muren en vloeren echter kurkdroog zijn. Om het droogproces te versnellen, wordt een bouwdroger gebruikt.

Wanneer schakel ik een bouwdroger in?

  • Wanneer de ruwbouwwerken voorbij zijn en het bouwproject de afwerkingsfase ingaat. Een vochtige ruwbouw is immers nefast voor pleisterwerken, chape, schilderwerken en vloerafwerking.
  • Wanneer de muren te vochtig zijn kan bijvoorbeeld niet gepleisterd worden. Dan schakel je het best een bouwdroger in.
  • Ook na de pleisterwerken is het interessant om een bouwdroger te gebruiken (na 24 uur). De bepleistering kan immers “zweten”, waardoor die oneffen wordt. Dankzij de bouwdroger blijft de bepleistering mooi glad, wat de verdere afwerking van de muur bevordert.

Met een bouwdroger is bepleistering na een maand helemaal uitgedroogd. Zo hoeft u niet een jaar te wachten om te schilderen.

Wat betreft vloerafwerking geldt hetzelfde: de bovenste laag van de chape moet kurkdroog zijn om verder te gaan met de afwerking, zoals de purisolatie. Hoe lang na het plaatsen van de chape je een bouwdroger kunt inschakelen, is afhankelijk van het soort chape en de verdere afwerking. Gebruik daarom een vochtmeter en vooral: laat je bijstaan door een professional. Te snel een bouwdroger inschakelen kan je chape immers ernstig beschadigen!

Waarom kiezen voor een bouwdroger?

  • In een vochtige ruwbouw kan zelfs na enkele weken al schimmelvorming optreden. Een bouwdroger is een essentiële stap om dat en vochtproblemen te voorkomen.
  • Bovendien helpt een bouwdroger bij het snel en vlot verlopen van de bouw. Het helpt ook veel problemen te voorkomen. Een bouwdroger verlaagt immers de luchtvochtigheid in uw woning, waardoor je het eerste jaar aanzienlijk bespaart op verwarmingskosten.
  • Een lagere luchtvochtigheid betekent ook een betere luchtkwaliteit. Zo worden niet alleen schimmels voorkomen, maar adem je ook gezonde lucht in.
  • Niet kiezen voor een bouwdroger betekent ook een grotere kans op barsten in de muren, opbollende parket omdat de chape nog niet droog was tijdens de plaatsing en afbladderende verf door te veel vocht in de bepleistering.
  • Gezien de strenge isolatienormen is een bouwdroger geen overbodige luxe.

Opgelet: trage bouwdroging valt te vermijden, maar ook verkeerde bouwdroging is nefast! Te snel een bouwdroger inschakelen, het verkeerd aanpakken, … kan problemen veroorzaken! Elk bouwproject is uniek en vraagt een persoonlijke aanpak. Laat u daarom bijstaan door professionals, het is immers ons vak.

Overtuigd van het nut van bouwdrogers?

Dat vinden wij een goed idee! We helpen je graag het goed aan te pakken, met de beste bouwdroger voor jouw project. We beantwoorden graag al je vragen of contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.