logo-uw_bouwdroger
Go back

Wanneer een bouwdroger nodig?

Bij elke nieuwbouwwoning ontstaat bouwvocht door regenval of sneeuw, maar ook door bijvoorbeeld chape- en pleisterwerken. Wanneer dat bouwvocht niet wordt aangepakt, kunnen er niet alleen schimmelproblemen ontstaan, maar kan ook de afwerking van je woning in het gedrang komen: denk maar aan afbladderende verf en opbollende parket.

Om je bouwproject snel en vlot te laten verlopen kies je dus het best voor een bouwdroger.
Lees hier alles over bouwdrogers en waarom ze zo belangrijk zijn bij vrijwel elk bouwproject.

bouwdroger verhuur

Maar in welke bouwfase zet je zo’n bouwdroger het best in?

Sowieso is het belangrijk dat je woning wind- en waterdicht en vorstvrij is. Op dat moment ga je van een ruwbouw naar de afwerkingsfase. Met pleisterwerken, chape, schilderwerken en vloerafwerking als volgende stappen zijn droge wanden en vloeren essentieel.

Voor de pleisterwerken

Als je met zeer veel regenval en/of sneeuw te maken hebt gehad tijdens de ruwbouw, is het een goed idee om nog voor de pleisterwerken een bouwdroger in te zetten.
Door te vochtige muren kan er immers niet goed gepleisterd worden.

Na de pleisterwerken en chape

In de meeste gevallen wordt een bouwdroger ingezet na de pleister- en chapewerken. Dan zijn de werken die veel water vereisen achter de rug en kan de woning volledig uitdrogen voor je aan de afwerking begint.

Een bouwdroger is pas een goed idee vanaf 48 uur na de pleisterwerken.  Na het plaatsen van de chape moet een week gewacht worden.

Met een bouwdroger duurt het zo’n twee weken tot een maand om bepleistering (afhankelijk van de dikte en de verzadiging van de snelbouwsteen) schilderklaar te maken. Chape moet langer uitdrogen: ongeveer acht weken.

Wil je na die periode laminaat, kurk of parket plaatsen, moet eerst de vochtigheid van de chape gecheckt worden. Zo voorkom je problemen met opbollen. Voor tegelvloeren hoeft dit niet.

Opgelet: laat je bijstaan door professionals! Hoe simpel een bouwdroger ook lijkt, het te snel uitdrogen kan leiden tot barsten in de pleisterwerken, chape en zelfs in houtwerk. Ons advies helpt je het beste resultaat te behalen op de snelste manier.

Is een bouwdroger wel nodig?

Wie niet gehaast is om te verhuizen kan zijn woning misschien ook wel op natuurlijke wijze laten uitdrogen. Maar weinigen beschikken over die luxe, en vaak willen we ook gewoon graag zo snel mogelijk in ons nieuwe stulpje.

Je woning laten uitdrogen wanneer je er al woont, valt niet aan te raden. In een gemetste nieuwbouwwoning zit zo’n drie- à vijfduizend liter vocht, een immense hoeveelheid. Tijdens het wonen produceren we ook veel vocht, nog maar simpelweg door te ademen, dat vervolgens ook moet afgevoerd worden.

Vaak betekent dat dan niet alleen minstens een jaar wachten met schilderwerken, maar vooral dat je al die tijd in een ongezond klimaat leeft. Je kan beter dus op voorhand inzetten op het drogen van je woning, dan achteraf te maken hebben met ziekte, schimmels, afbladderende verf en andere vochtproblemen.

Bouwdrogers – eventueel in combinatie met ventilatoren – kunnen ontzettend veel vocht uit je woning halen in korte tijd. Nadat je verhuisd bent kan – door voldoende te verwarmen én te verluchten – de woning na zo’n twee jaar volledig droog zijn.

Twijfels je of een bouwdroger interessant is voor jouw nieuwbouw? Kom gerust eens langs of contacteer ons voor meer informatie.

Vol bouwplannen, maar nog geen steen gemetst? Slim van je om nu al rekening te houden met bouwdrogers in je budget! We maken graag een vrijblijvende offerte voor je op.