Vocht in huis is een vervelend probleem. Niet alleen kan vocht ernstige beschadiging toebrengen aan je woning, maar ook je gezondheid heeft eronder te lijden. Vocht bestrijden is dus van essentieel belang. Hoe je dat doet, lees je hier.
Nattigheid in huis?
Vocht is een vaak voorkomend probleem. Bij traditionele nieuwbouwwoningen is bouwvocht courant. Een gemiddelde nieuwbouwwoning bevat immers zo’n 5.000 liter water (!), afkomstig van allerlei werken, maar ook regen en sneeuw. Ook oudere woningen krijgen te kampen met vocht, maar dat ontstaat vaak op een andere manier, zoals door een gebrek aan ventilatie (condensatievocht) of door lekken en scheuren. Om het vocht correct – en permanent – aan te pakken, is het dus belangrijk dat je weet met welk soort vocht je te maken hebt.
Vochtproblemen aanpakken
Bouwvocht
Probleem: Woon je in een nieuwbouw? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met bouwvocht. Als je de loskomende pleisterwerken, opbollende parket of zelfs schimmel al hebt opgemerkt, weet je dat er nog heel wat vocht in je woning zit.
Nog in de ruwbouwfase? Een bouwdroger tijdens de werken kan de meeste problemen voorkomen!
Oplossing: Het duurt sowieso een jaar tot zelfs twee jaar voor je woning op natuurlijke wijze is uitgedroogd. Tegen dan kunnen er dus al heel wat problemen de kop opsteken. Om je woning sneller te laten uitdrogen moet je voldoende ventileren (ramen en deuren openzetten bij droog weer) en voldoende verwarmen. Een bouwdroger versnelt de droging aanzienlijk.
Condensatie
Probleem: Een van de redenen waarom het belangrijk is dat een woning voldoende is uitgedroogd voor je er intrekt, is omdat we in huis zelf nog heel wat vocht produceren. Denk maar aan koken, douchen en zelfs ademen.
Wanneer dat vocht niet weg kan (door te verzadigde muren of een gebrek aan ventilatie), zal het condenseren. Dat leidt tot natte plekken op muren, plafonds en ramen. Wanneer dat vocht in de muren trekt, ontstaan problemen: schimmel, muffe geuren, loskomend behang of afbladderende verf.
Oplossing: Wanneer condensatie opduikt, is de beste oplossing ventileren. Bij nieuwbouwwoningen is dat tegenwoordig vrij standaard, maar ook extra noodzakelijk, omdat die woningen net meer geïsoleerd zijn. Isolatie houdt immers niet alleen de warmte in huis, maar ook het vocht. Ventileer eventueel bij door ramen en deuren open te zetten bij droog weer. Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen: een bouwdroger is de beste manier om vochtproblemen te vermijden!
Vocht door scheuren of ouderdom
Probleem: Oudere woningen krijgen vaker te maken met doorslaand vocht dat via de scheuren in de gevelstenen of voegen binnendringt, of met opstijgend vocht, waarbij de muren grondvocht absorberen doordat er een gebrekkige of zelfs geen waterkering aanwezig is. Opstijgend vocht komt ook voor bij nieuwere huizen, wanneer er bijvoorbeeld overstromingsproblemen zijn na hevige regenval.
Zowel doorslaand (bovenaan de muren) als opstijgend vocht (onderaan de muren) is te merken aan vlekken, schimmels, loskomend behang en afbladderende verf.
Oplossing: Dit soort vochtproblemen is al een tijdje aan de gang nog voor de eerste tekenen opduiken. Daardoor zijn de oplossingen meer ingrijpend. Een eerste oplossing na een lekkage, maar ook schade door wateroverlast is een bouwdroger.
Een latere oplossing is de muren behandelen, ofwel door impregneren (bij doorslaand vocht) of door ze te injecteren (bij opstijgend vocht). Dat werkt vochtwerend en waterafstotend. Een definitieve oplossing bij terugkerende problemen is een nieuwe gevel plaatsen (doorslaand vocht) en de waterkering vernieuwen (opstijgend vocht). Dat zijn best intensieve en duurdere werken, maar ze kunnen je probleem wel permanent verhelpen.
Vocht door lekkages
Probleem: Lekkages aan leidingen en afvoerbuizen leiden uiteraard tot vochtproblemen. Lekken blijven echter wel lang onopgemerkt. Pas wanneer vlekken, schimmel, loskomende pleisterwerken of verf opduiken, merk je dat er een probleem is.
Oplossing: De voor de hand liggende oplossing is het lek dichten. Dat is echter niet zo eenvoudig, omdat het lek uiteraard eerst moet opgespoord worden. Om dat te doen schakel je het best een professional in, die het lek precies kan situeren. Om het lek vervolgens te dichten, moet in de meeste gevallen de muur (deels) gekapt worden.
Vocht in huis is vervelend, maar niet onoverkomelijk
Het is wel belangrijk het goed en tijdig op te lossen, want vocht in huis kan kwalijke effecten hebben op de gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid in huis maakt schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen actiever. Ook de kans op allergische rhinitis, astma en luchtweginfecties verhoogt bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid.
Last van een vochtige kelder, vochtige binnenmuren of een vochtige gevel? Wacht niet te lang om vocht te bestrijden en raadpleeg de expertise van een vakman. Contacteer ons voor meer info of een vrijblijvende offerte.